.Net Framework’e Giriş

Bu makalede .Net framework ün tanımını ve temel fonksiyonlarının neler olduğunu inceleyebilirsiniz.

MakaleResmi

.Net Framework’e Giriş

 

Microsoft .Net’i bilgisayarların internet dünyasında birlikte çalışması amacıyla felsefi bir yaklaşım ve teknoloji grubu olarak geliştirmiştir. Asıl hedef bilgilerin ve işlemlerin çeşitli sistemlere ve çeşitli cihazlara kolaylıkla aktarılmasını sağlamaktır. .Net bir yazılım dili veya belirli bir ürün değildir. .Net teknolojisi 2002 den buyana piyasaya sürülen birçok Microsoft ürününde kullanılan standart bir yapı ve bir kılavuzdur.

.Net açık standartlı XML biçimi kullanarak bilgilerin takas edildiği standartlaştırılmış bir biçimi kapsar. İstemcinin veri deposunun bilgileri nasıl tuttuğu hakkında özel bir bilgi sahibi olması gerekmez. Veriler kendi kendini tanımlayan XML biçiminde her zaman yayınlanabilir. Günümüzde hemen her veri deposu içerdiği bilgileri XML olarak sunma becerisine sahiptir. Buda .Net platformunda yazılım geliştiren kişiler için çekici hale getirir. .Net platformu farklı bir veri takası standart’ı olan t-SQL ve XML uyumlu olmayan HTML ‘i de destekler.

 

Bir .Net sitesi diğer bir web sitesinin sunduğu hizmetleri öğrenebilir ve kullanabilir. Bu söz konusu sitenin başka bir web sitesinden HTML kodları hesaplanmış sonuçlar ve veriler almasını mümkün kılar.  

Microsoft platformlarında uygulama geliştiren yazılımcılar için sunucu uygulamaları ile XML web servisleri oluşturmasını sağlamak için .Net girişiminin bir parçası olarak Framework  adını verdiği bir dizi programlama aracı piyasaya sürmüştür.

.Net Framework ,Common Languange Runtime (CLR) ve birleşik bir di sınıf kütüphanesinden meydana gelir. CLR uygulamaların çalışması için tam anlamıyla hakim olunabilen assembly yükleme ve kaldırma ,işlem ve bellek yönetimi, güvenlik uygulama ve tam zamanında derleme gibi servisler sağlar. CLR çeşitli dillerde yazılan kodların makine diline dönüştürmesinden önce bir ara dile dönüşümünü sağlar. Buda C#,VB.Net,Cobol gibi dillerde çalışırken .net Framework’ün tüm özelliklerini kullanmamıza zemin hazırlar.

.net Framework programcılar tarafından büyük kod gruplarından ibaret olan sınıflar (class libary) da içerir. Bunlar uygulamanın ihtiyacı olan genel işlevselliği sağlar. Bu sınıfları ilgili isim uzayını ekleyerek projenizde kullanabilirsiniz. Bu servislere karşılık gelen isim uzayları aşağıdaki gibidir.

·         System Types (System) : Çoğu basit veri tipinin tanımını, bu veri tipleri arasındaki dönüşüm fonksiyonlarını ve birtakım matematik  fonksiyonlarını kapsar.

·         Input / Output (System.IO) : Veri akışları ve sürücülerdeki dosyaları okuyup yazmak için kullanılan sınıfları kapsar.

·         Data Access (System.Data) : Bir veritabanı ile etkileşim kurmak için kullanılır.

·         Security (System.Security) : Güvenlik temelini özellikle de kullanıcı yetkilendirmesi için kullanılır.

·         Data Structures (System.Collection) : Listeler, sözlükler ve tablolar dahil veri kümelerini .Net içerisinde organize ve muhafaza etmek için kullanılan sınıfları kapsar.

·         Configuration (System.Configuration) : Sistemin konfigürasyonu nu yapmak ve yapılan ayarlar ile hatarı yönetmek için kullanılan sınıfları kapsar.

·         Networking (System.net) : IP ve Sockets gibi iletişim ağı  protokolleri ile çalışmak için kullanılan sınıfları kapsar.

·         Reflection (System.Reflection) : Bir programın kendisine gözatmasına ve kodun yazılış biçmi gibi kendi niteliklerini kontrol etmesinde kullanılan sınıfları içerir.

·         Globalization (System.Globalization) : Tarih ve parabiriminin yazılışları gibi ülkelere özgü ayarların tutulduğu sınıftır.

·         Painting and Drawing (System.Drawing) : Grafik kullanıcı arabirimi ile etkileşim kuran sınıftır.

·         Tracking and Diagnostics (System. Diagnostics) : Sistemin işleyişinin incelenmesi ,işlem sayaçları ve problemlerin analizi için kullanılan sınıftır.

·         Windows (Client) Application Model (System.Windows.Forms) : Windows kullanıcılarının uygulama kullanmasına imkan sağlayan sınıftır.

·         Web Application Model (System.Web) : Web sayfalarını üretmek için bir programlama modeli sağlayan sınıfları kapsar. Kodlar sunucuda çalıştırılıp HTML’e dönüştürülerek kullanıcıya gösterilir. System.web esasında asp.net demektir diyebiliriz.

.Net Framework’ün istemci uygulaması ve web uygulaması olarak iki ayrı uygulama programlama modelini kapsadığına dikkat edin.

Size her zaman mümkün olduğunca en iyi şekilde destek olmaya çalışıyoruz

Probleminiz varsa biz varız biz varsak probleminiz yok !

İletişim
image
image
image
image